Ιατρείo: Κηφισιάς - Δείτε την διεύθυνση εδώ! Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 210 808 1928

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΦΥΣΙΚΟΣ ΤΟΚΕΤΟΣ Ή ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ
Το συγκεκριμένο δίλημμα δεν θα πρέπει καν να υφίσταται. Η καισαρική τομή αποτελεί μία επέμβαση η οποία έχει σώσει τις ζωές πολλών επίτοκων και βρεφών παγκοσμίως. Ενδείκνυνται ως τρόπος μαίευσης σε παθολογία κυήσεως, πολύδυμη εγκυμοσύνη, ανώμαλη προβολή, προδρομικό πλακούντα, εμβρυϊκή δυσχέρεια κλπ. Αυτό που σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε, είναι ότι υπό φυσιολογικές συνθήκες, ο τρόπος γέννησης ενός παιδιού, οφείλει να είναι ο φυσιολογικός τοκετός. Όλες οι μέλλουσες μανούλες είναι χρήσιμο να ενημερωθούν αναλυτικά σχετικά με τις δύο μεθόδους και να κατανοήσουν πως η καισαρική τομή αποτελεί μια χειρουργική επέμβαση, η οποία θα πρέπει να διενεργείται εφόσον συντρέχουν ιατρικοί λόγοι που σχετίζονται με την ασφάλεια μητέρας και παιδιού.


FAQ
Η κάθε εγκυμοσύνη είναι τόσο ξεχωριστή όσο και ο κάθε άνθρωπος. Η έγκυος θα πρέπει να επικοινωνεί με το γιατρό της, οποιαδήποτε στιγμή νιώσει κάποιο σύμπτωμα που την ανησυχεί, ανεξαρτήτου ημέρας και ώρας.
Αυτό εξαρτάται από το ατομικό ιστορικό της κάθε εγκύου. Σε γενικές γραμμές, προτείνεται μια αύξηση βάρους της τάξεως 9-13 κιλών. Σε καμία περίπτωση, η έγκυος δεν οφείλει να “τρώει για δύο” και βέβαια από την άλλη δεν δικαιούται να ακολουθεί εξαντλητικές δίαιτες.
Είναι συμπτώματα που συνήθως εμφανίζονται κατά το Α τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Κάποιες φορές το συναντάμε και στους υπόλοιπους μήνες, και πρόκειται για συμπτώματα που δεν έχουν “μαγική” θεραπεία, αλλά σίγουρα μπορεί να ανακουφιστούν. Προτιμήστε να τρώτε μικρά και συχνά γεύματα. Αποφύγετε τις πολύ πικάντικες γεύσεις, τα τηγανιτά, τις σάλτσες, το ανθρακικό και την καφεΐνη. Μπορείτε να τρώτε κράκερ ή φρυγανιές.
ΤΕΡ = ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΜΜΗΝΟΣ ΡΥΣΗ ΠΗΤ= ΠΙΘΑΝΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΟΚΕΤΟΥ Πχ. ΤΕΡ :10-07-2013 HM-MHN ΠΗΤ: +7-3 προκύπτει η ΠΗΤ 17-4-2014
Τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα. Σε γενικές γραμμές, προσομοιάζουν με τα συμπτώματα που έχουν οι γυναίκες όταν περιμένουν την έμμηνο ρύση. Κάποια άλλα συνήθη συμπτώματα είναι η συχνοουρία, η υπνηλία, η αλλαγή στην όρεξη, το αίσθημα “πρηξίματος” στους μαστούς και την κοιλιακή χώρα κτλ. Σε κάθε περιπτωσή, η επιβεβαίωση μιας εγκυμοσύνης δεν προέρχεται από την υποκειμενική αίσθηση, αλλά από τις κατάλληλες εξετάσεις (τεστ κυήσεως, κτλ).
ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ
Η έγκυος έχει ανάγκη να διατρέφεται από τις ομάδες τροφών. Είναι πολύ σημαντική η πρόσληψη πρωτεϊνών από κόκκινο κρέας, από πουλερικά, αυγά, γαλακτοκομικά, ψάρια και ξηρούς καρπούς. Θα πρέπει να καταναλώνετε φρέσκα φρούτα και λαχανικά για την πρόσληψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Επίσης, σημαντική είναι η πρόσληψη φυτικών ινών και δημητριακών, ενώ θα πρέπει να καταναλώνονται με ιδιαίτερη προσοχή οι πολύ λιπαρές τροφές (πχ γλυκά). Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης έχετε μεγάλη ανάγκη από σωστή ενυδάτωση (τουλάχιστον 6-8 ποτήρια νερό ή αλλιώς ροφήματα όπως: χυμούς, χαμομήλι κλπ) Το νερό βοηθάει και στην δυσκοιλιότητα που συνήθως εμφανίζεται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τι πρεπει να αποφευγετε

  • όχι καλά μαγειρεμένα κρέατα ή πουλερικά
  • όχι ωμά ψάρια, σούσι, ωμά αυγά
  • όχι αγνώστου προελεύσεως γαλακτοκομικά ή μη παστεριωμένα
  • όχι αγνώστου προελεύσεως αλλαντικά
Γενικώς να αποφεύγεται η κατανάλωση πράσινων λαχανικών που δεν έχουν πλυθεί καλά με νερό και ξύδι.


ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ & ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ
Η σωματική άσκηση δεν απαγορεύεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η έγκυος μπορεί να συνεχίσει το είδος της γυμναστικής που έκανε προτού μείνει έγκυος, απλά με πιο ήπιους ρυθμούς. Δεν συνιστάται η εισαγωγή νέου τρόπου άσκησης μετά την έναρξη της κίνησης. Ιδιαίτερα ευεργετικά αποτελέσματα στην έγκυο έχει το κολύμπι, ακόμη και ως τελευταία ημέρα πριν γεννήσει. Η προϋπόθεση φυσικά είναι ότι η θάλασσα είναι καθαρή και όχι παγωμένη, ενώ εάν επρόκειτο για πισίνα, να πληρεί όλους τους κανονισμούς απολύμανσης.


ΚΑΦΕΣ & ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι μικρές ποσότητες καφεΐνης επιτρέπονται. Δεν επιτρέπεται επ’ ουδενί το κάπνισμα και το αλκοόλ (ούτε καν σε μικρές ποσότητες).


SEX
Σε γενικές γραμμές η σεξουαλική επαφή επιτρέπεται κατά τη διάρκεια της κύησης. Ιδιαίτερα τις τελευταίες εβδομάδες πριν τον τοκετό (μετά την 37εβδομάδα) βοηθάει πολύ, τόσο όσον αφορά τη μηχανική διέγερση τραχήλου (και άρα της μήτρας) όσο και τη σύσταση του τραχήλου λόγω των προσταγλανδινών που περιέχει το σπέρμα. Σε περιπτώσεις που υπάρχει παθολογία κυήσεως ή κάποια κατάσταση υψηλού κινδύνου, το σεξ καλό είναι να αποφεύγεται (πχ. Χαμηλή πρόσφυση πλακούντα, πρόωρες συσπάσεις κτλ).


Back to top