Με την σεξουαλική επαφή, ακόμα και αν αυτή δεν είναι ολοκληρωμένη (μετάδοση από δερματική επαφή των γεννητικών οργάνων). Επίσης μεταδίδεται στο στοματοφάρυγγα μέσω στοματικού έρωτα.
Ο HPV είναι ένας ιός. Συνεπώς δεν υπάρχει θεραπεία. Αυτό που “θεραπεύουμε” είναι οι βλάβες που προκαλεί. Όταν πρόκειται για οξύτενή κονδυλώματα, προβαίνουμε είτε σε φαρμακευτική ανιτμετώπιση (αλοιφές, ειδικά διαλύματα) είτε σε καυτηριασμό των βλαβών.
Το τεστ Παπ είναι ο οδηγός μας στην αντιμετώπιση του HPV. Όταν αυτός εμφανίζεται στο τεστ, προχωράμε σε κολποσκοπικό έλεγχο. Όταν η βλάβη από τον HPV είναι χαμηλού βαθμού (απλή HPV λοίμωξη – HPV CIN I) δεν γινόμαστε παρεμβατικοί. Ακολουθούμε όμως συχνό πρωτόκολλο παρακολούθησης με συχνότερα τεστ Παπ. Σε ορισμένες περιπτώσεις που επιμένει και στο 2ο τεστ Παπ, προχωράμε στη λήψη βιοψιών του τραχήλου και τυποποίηση του ιού. Εάν οι βιοψίες του τραχήλου ή το τεστ Παπ μας δείξουν μέτριου ή υψηλού βαθμού βλάβη (HPV CIN II- III) η αντιμετώπιση είναι η χειρουργική εξαίρεση της βλάβης – κωνοειδής εκτομή με laser ή loop.
Ο HPV είναι ένας πάρα πολύ συχνός ιός. Οι περισσότεροι σεξουαλικά ενεργοί άνθρωποι θεωρείται ότι σε κάποια στιγμή της ζωής τους θα μολυνθούν από τον ιό.
Ο HPV δεν έχει πάντοτε συμπτώματα. Επιπλέον, δεν μπορούμε ποτέ να προσδιορίσουμε με σιγουριά το χρόνο μετάδοσης. Ο ιός μπορεί να υπάρχει στον οργανισμό για χρόνο και να δώσει συμπτώματα όταν για κάποιο λόγο το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι σε ευάλωτη κατάσταση.
Το προφυλακτικό δεν παρέχει 100% προστασία από τον HPV ιό. Όμως θα πρέπει να χρησιμοποιείται. Οπότε αυτό που συνιστούμε επιπλέον είναι:
ΔΕΙΤΕ ΕΠΊΣΗΣ:
αντιμετώπιση: ενδομητρίωσης, πολυκιστικών ωοθηκών